Fungsi Reka Bentuk Lensa Optik LED Dan Faktor Berkaitan

- Apr 18, 2018-

Fungsi lensa optik LED adalah untuk merangkum cip LED ke dalam peranti fotoelektrik LED. Reka bentuk optik mesti dijalankan. Satu reka bentuk optik terutamanya menentukan sudut bercahaya, keamatan, pengedaran intensiti, julat suhu warna dan pengedaran suhu warna peranti pemancar cahaya.

Pereka optik memastikan kualiti cahaya dari setiap peranti luminescent LED. Dalam erti kata lain, hanya satu reka bentuk optik yang munasabah, bolehkah reka bentuk dua kanta optik LED berjaya dilaksanakan, dengan itu meningkatkan kesan pencahayaan dan paparan. Tiga faktor utama reka bentuk optik ialah cip, kurungan dan biji acuan. Cip LED adalah badan pendiri luminescence, dan berapa banyak cahaya yang secara langsung berkaitan dengan kualiti cip.

Terdapat banyak jenis reka bentuk pengedaran cahaya untuk lampu jalan LED. Yang paling umum adalah dua jenis berikut: yang pertama ialah lampu jalan LED dengan susunan arka. Modul LED tunggal dipadankan dengan kanta LED reflektif axisymmetric atau cawan reflektif.

Lebar sudut sinaran lensa cukup untuk menutup lebar jalan; maka modul LED disusun pada permukaan melengkung, dan sebaran cahaya segi empat tepat dihasilkan di arah jalan dengan menyesuaikan kelengkungan arka. Untuk reka bentuk lampu jalan LED yang diatur dalam arka, lampu jalan menggunakan 60 G olden Drag pada LED dengan kuasa tinggi OSRAM Lambert distribution, dan lampu output satu LED adalah 80 lumen per watt. Braket membawa cip dan bertindak sebagai cip tetap.

Padanan antara bentuk dan saiz mangkuk sokongan dan cip memainkan peranan penting dalam kecekapan output cahaya. Selepas acuan mengisi dengan resin epoksi, ia menjadi kanta. Sudut cahaya dan kualiti tempat semuanya berkaitan dengan kanta optik LED yang dibentuk oleh acuan.